Wij zijn ...

Een zusterschap, die voorbij gaat aan gender en verbintenissen.

Foto website 7

Stichting Zus ‘n Zo is een literair platform voor intersectioneel feminisme dat het werk van vrouwen en non-binaire personen centraal stelt en toegankelijk maakt voor een breed publiek. We focussen hierbij op zowel bekende als minder bekende schrijvers, dichters en woordkunstenaars uit binnen- en buitenland. Literatuur en woordkunst hebben altijd grote invloed gehad op de samenleving omdat het de kracht heeft om meningen te veranderen, waarden bij te brengen en ervaringen door tijd en ruimte te vertalen.

Women are

powerful and

dangerous.

 

Audre Lorde

zus-n-zo-festival-planet-airich-workshop

Met het platform wil Zus ‘n Zo intersectioneel feministische literatuur onder de aandacht brengen, bewustzijn creëren rondom de ondervertegenwoordiging van vrouwen in de kunsten en de verhalen en stemmen belichten van feministische schrijvers van kleur.

Intersectionaliteit is een theorie over hoe verschillende vormen van onderdrukking gelijktijdig van kracht zijn. Deze onderkenning vindt Zus ‘n Zo belangrijk omdat waar diversiteit en inclusie vaak gaan over het aanvinken van hokjes, intersectionaliteit over de overlapping van de verschillende identiteiten gaat die we allemaal in ons hebben. Identiteiten zoals geslacht, gender, seksualiteit, ras, klasse, religie, gezondheid en andere factoren, beïnvloeden elkaar en spelen een rol in de verschillende vormen van ongelijkheid die er bestaan in de samenleving. Zus ‘n Zo vindt het erkennen en betrekken van deze verschillen juist essentieel om uitsluiting tegen te gaan en echt inclusief en divers te zijn in het streven naar een betere vertegenwoordiging van vrouwen in de kunsten.

Read_my_world_2022_570x340px
Zusnzo_Audre_G_Lorde_570x500px-1

De naam Zus ‘n Zo is geïnspireerd door de essays en toespraken van de Caraïbisch-Amerikaanse feministische, activistische schrijfster, dichteres en universitair docent Audre G. Lorde. ‘Zus’ om aandacht te schenken aan het thema ‘Zusterschap’ in haar verschillende verschijningsvormen, en ‘Zo’ om nadruk te leggen op dat zusterschap voorbij gaat aan gender en verbintenissen kunnen ontstaan uit niet alleen zusterschap maar ook vriendschap, broederschap en bondgenootschap. Zus ‘n Zo beseft dat ‘zusterschap’ niet mogelijk is tenzij privileges, machtsstructuren en systemen worden erkend, aan het licht gebracht en vervolgens ontmanteld binnen het culturele en literaire discours.

Team

RachelRumaiDiaz-fotocreditsSelwyndeWind

Rachel Rumai

Artistiek leider

Judith-Couvee

Judith Couvee

Creatief producent

MojdehFeili-credits-Flair

Mojdeh Feili

Redacteur

Zeinab_Elbouni

Zeinab Elbouni

Zakelijke leider

Laura

Laura Iqbal

Producent

Loeloe

Marie-louise (Loeloe) Klijn

Creative marketeer

Bestuur

ZusnZo-bestuur

Beneden: Voorzitter Devika Partiman - Penningmeester Awura Abena Simpe
Boven, van rechts naar links: Secretaris Mick Witteveen - Algemeen bestuurslid Ernestine Comvalius - Algemeen bestuurslid Babs Gons

ZUS 'N ZO