Festival 2022

Media-Mix Workshop Planet AiRich

 2 juli 14:00 – 16:00 Locatie: Oscam

Planet AiRich combineert in haar werk net zoals Butler de elementen sciencefiction en Afro-Amerikaans spiritualisme. De Amsterdamse multi-gedisciplineerde kunstenaar zal een mixed-media collage workshop verzorgen waar deelnemers aan de hand van de kracht van verbeelding gaan onderzoeken hoe hun ideale wereld er in de toekomst uit zou zien in een alternatief universum. Hiervoor wordt er gebruikt gemaakt van verschillende materialen en onderdelen zoals magazines, textiel, en verf om je eigen kunstwerk te maken en verhaal te vertellen. En geen zorgen; je hoeft geen ervaren (beeldend) kunstenaar te zijn om mee te doen.

Zus ‘n Zo Lecture met Fiep van Bodegom

2 juli 17:00 – 18:00 Locatie: Oscam 

Fiep van Bodegom is een ervaren sciencefiction schrijver en gaf eerder schrijfworkshops over sciencefiction voor Read My World Festival, Perdu en Uitgeverij Chaos. In een verdiepende lezing van (tijd opzoeken) zal Bodegom het werk van Butler en levensverhaal van de Afro-Amerikaanse sciencefiction auteur bespreken. Met als rode draad de kracht van verbeelding, feminisme en zusterschap. Prikkelende vragen over waarom Octavia E. Butler toen en nóg steeds zo een grote impact maakt in de literaire wereld zullen belicht worden. Deze lezing is bestemd voor iedereen die geïnteresseerd is in het werk van Octavia E. Butler, maar hoeft haar en/of haar werk niet te kennen (of hebben gelezen).

Schrijf Workshop Fiep van Bodegom

3 juli 13:00-15:30 Locatie: Oscam

Sciencefiction auteur Fiep van Bodegom belooft een verrijkende schrijfworkshop te geven waarin je leert om de toekomst te beschrijven, maar ook bouwstenen te vinden voor die toekomst in het heden. Aan de hand van een kort sci-fi verhaal van Octavia E. Butler die gezamenlijk gelezen wordt en vervolgens geanalyseerd, zal je zelf uitgedaagd worden om een kort verhaal te schrijven dat zich afspeelt in een nieuwe wereld. Ook zal er behandelt worden wat voor verhaalvormen er mogelijk zijn in een kort verhaal. Speculatieve fictie staat centraal in deze workshop en deze is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde schrijvers, die praktische tips en handige adviezen willen over het schrijven van sciencefiction.

Zus ‘n Zo Talks

3 juli 16:30-18:00 Locatie: Oscam 

Zus ‘n Zo Talks is een talkshow over het thema ‘De kracht van verbeelding’ en moderne zusterschap in het streven naar gelijkwaardigheid en emancipatie. Hoe gebruik jij de kracht van verbeelding in je werk en welke impact hoop jij daarmee te maken in de maatschappij? Met onze talkshowgasten duiken we in de lessen die we kunnen halen uit het werk van Octavia E. Butler en praten we over het belang van verbeeldingskracht binnen het huidig feminisme in Nederland, Afrofuturism, politiek, activisme en klimaatverandering. Hoe kaart zij deze problemen aan in de werelden die zij creëert en hoe staan ze in verband met de wereld van nu?

Avondprogramma Zus ‘n Zo

2 juli 19:30-21:00 Locatie: Bijlmer Parktheater

 

 

Het festival sluit af met een feestelijk avondprogramma met live muziek, Spoken word, voordrachten en dans geïnspireerd door het werk van Octavia E. Butler en het thema ‘De Kracht Van Verbeelding. Line-up TBA

Vragen?

Mail ons op info@zusnzo.com